Wat is de waarde van TomTom?

Zelf heb ik een aantal aandelen van TomTom. De reden is eigenlijk heel simpel. Het is een bedrijf met bijna geen schulden, heeft een goed management en hele sterke producten. En, belangrijkst, ik ben van mening dat ze goud in handen hebben.

Vorig jaar is Nokia Here voor 3 miljard overgenomen door een Duits autoconsortium (Audi, BMW en Mercedes). Here was, samen met TomTom, de enige onafhankelijke kaartenmaker. Volgens marktspecialisten waren destijds, en nog steeds, de kaarten van TomTom uitgebreider en van betere kwaliteit.

Maandag is Fleetmatics gekocht door Verizon voor 2,4 miljard dollar. TomTom heeft een vergelijkbare dienst in de divisie Telematics.

Daar komen voor TomTom nog de divisies licencing en consumentenproducten bij. Beiden winstgevende divisies.

Maar laten we die voor het gemak achterwege, en tellen we de waarde van Here en Telematics op, komen we uit op ongeveer 5 miljard euro aan waarde.

De huidige marktwaarde van TomTom is 1,8 miljard.

Natuurlijk is dit wel gebaseerd op overname speculatie en de kans is aanwezig dat TomTom nooit wordt overgenomen. Sterker nog, het management heeft laten weten het bedrijf helemaal niet op te willen splitsen en te verkopen.

Toch denk ik dat TomTom goud in handen heeft. Zeker als automatisch rijdende auto’s de toekomst worden. Er lopen al deals met meerdere grote bedrijven die hierin actief zijn. En meerdere miljarden bedrijven hebben nog geen eigen kaartendivisie in huis. Met TomTom als enige onafhankelijke kaartenproducent is het zeker nog steeds een overnamekandidaat. Het is alleen wachten op het juiste moment. Als dat moment er komt…

Een reactie plaatsen