Gevolgen van de lage hypotheekrente

De hypotheek rente is nu ontzettend laag. Dat klinkt misschien erg aantrekkelijk, maar heb je er alleen maar voordeel van of zitten er ook ogen en haken aan. Je denkt misschien dat het gunstig is, wat ook in sommige gevallen zo is, maar zeker niet altijd. Het vastzetten van een lage hypotheek rente kan zeker nadelige gevolgen hebben.

Bankspaarhypotheek

Er zijn bijna een anderhalf miljoen bankspaarhypotheken. De rente die betaald wordt, is gekoppeld aan de teruggave die ze krijgen om hun hypotheek te kunnen aflossen. Bij een lage hypotheekrente betaal je dus minder rente maar er wordt ook minder opgebouwd om af te lossen. Je moet toch de hypotheek aflossen en dit houdt dan in dat je zelf meer geld erin moet stoppen. Bij een spaarhypotheek is het dus gunstiger als de rentes hoger zijn omdat de vergoeding die je krijgt dan ook hoger is.
De bankspaarhypotheek is zo opgebouwd dat je met de rente die je ontvangt ongeveer de helft van je hypotheek schuld aflost en de andere helft met de premie die je per maand betaald. Dus als de hypotheek rente laag is, dan is de vergoeding die je hiervoor ontvangt ook laag en krijg je minder geld voor in je spaarpot om af te betalen.

Belasting teruggave

Hoe hoger de rente staat des te meer je fiscaal kunt aftrekken. Dus als de rente laag staat kun je en minder aftrekken en de maandelijkse premie gaat omhoog welke je niet kunt aftrekken bij de belastingopgave. Netto gezien kost het je dus maandelijks meer.

Waar opletten bij het afsluiten van een nieuwe rentevaste periode?

Zodra de rentevaste periode gaat verlopen doe je er verstandig aan om de situatie opnieuw te bekijken. Kies niet zomaar voor een vaste periode met lage rente, maar kijk welke rente tarieven er nog meer zijn. Zodat je een goede keuze kan maken en zelf er niet, netto gezien, op achteruit gaat per maand. Omdat hoe lager de rente is, hoe minder je terug krijgt voor in je spaarpot om de hypotheek af te kunnen lossen. En dus meer zelf moet inleggen om de hypotheek af te lossen.

Een reactie plaatsen