Gevolgen van de Brexit op financiële markten

Vandaag heeft het Britse hooggerechtshof een uitspraak gedaan, de Brexit gaat niet door zonder dat de Britse Parlementsleden daar hun stem over uitbrengen!
Er zijn een aantal factoren die meespeelden in de meningsvorming van de stemgerechtigde Britten.

De concurrentiepositie van Britse ondernemingen bleef binnen de EU altijd een beetje achter door de transportkosten. Goederen en producten moeten in eerste instantie de Britse Eilanden verlaten voor ze op het Europese vasteland verhandelt konden worden. De schuldencrisis in Europa en alle gebeurtenissen in Griekenland, Europa heeft daarmee geen hoge ogen gegooid. Het land had al besloten niet deel te nemen aan een Europese monetaire eenheid, het hield de Britse Pond, of aan de Schengen akkoorden, het eilandenrijk deelt geen grenzen met andere Europese landen.

Ook het argument dat de Brusselse bureaucratie niet goed was voor de Britse economie heeft een rol gespeeld. De wetgevende macht vanuit Brussel zou bovendien een bedreiging vormen voor de soevereiniteit van het oude Koninkrijk.

De steun voor een Brexit is niet altijd even stabiel, maar de volksstemming maakte een ding heel duidelijk; de Britse burgers geloven er vast in dat Groot Brittannië zonder de Europese economische samenwerking, overeenkomsten en vrije handel kan overleven.

Er is toch een uitzondering. Schotland is een integraal deel van het Britse Koninkrijk en dus deelgenoot in Brexit, maar niet van harte. De Schotse premier, Nicola Sturgeon liet destijds duidelijk weten alle mogelijkheden te zullen onderzoeken om toch deel te kunnen blijven van de EU. Er zijn zelfs plannen voor een Schots referendum.

De economische gevolgen van de Brexit.

De plannen voor een Brexit hebben onmiddellijke gevolgen gehad, maar ook op de langere termijn zullen de wereldmarkten schade ondervinden. Banken merkten het eerst dat het Britse Pond behoorlijk de kelder in dook, meer dan elf procent in een dag.

Ook de aandelenmarkten en andere financiële markten lieten een neergang zien. Barclay’s en Lloyds groep zagen hun aandelen meer dan 30% dalen. De aandelen klommen maar langzaam weer omhoog. Maar ook op het vaste land van Europa leden de banken mee. De Deutche Bank AG verloor 14%. Ook banken in Ierland, Italië en Griekenland verloren stevig. De markten in de Verenigde Staten, Japan zijn wat minder afhankelijk van de situatie in Europa, maar ook daar werden verliezen gemeld.

Blijvende schade, ook uit het verleden.

Het ontstaan van de Europese markt en het gebruik van een enkele munteenheid, het zijn ingrijpende veranderingen geweest en er is nogal wat wrijving ontstaan tussen de verschillende Europese landen. Dat de waarde van de Euro verbonden werd met de Duitse economie zorgde ervoor dat kleinere economieën, kleinere landen, bleven worstelen met een munteenheid die veel te veel waarde had, en heeft, voor die landen.

De economische verschillen tussen het oosten en het westen van Europa zullen in de nabije toekomst alleen maar scherper, beter omlijnd worden.
Daardoor zal ook de Euro een waardevermindering vergeleken met de dollar en de yen mee gaan maken. Maar het Britse Pond zal weer een vaste, stevige positie op de internationale markten krijgen, er is immers niets mis met de Britse economie. Dat betekend nog een concurrent, maar nu dichter bij huis.

Het proces gaat een aantal jaren duren.

Er bestaat geen limiet op het uitvoeren van artikel 51 van het akkoord van Lissabon, maar daarna zal het nog twee jaar duren voor de afscheiding van Groot Brittannië effectief kan worden. De recente uitspraak van het Britse hooggerechtshof kan eventueel ook nog eens roet in het eten gooien. De gevolgen voor de Britten zelf, daar kan, ook daarom, nog weinig over gezegd worden. De Britse economie zal waarschijnlijk langzamer worden, banenverlies is ook bijna zeker.

Om het economisch verlies aan beide kanten van het Kanaal te beperken moeten er snel qgoede afspraken gemaakt worden met de diverse Europese landen. Tenslotte is het Britse Koninkrijk wel een eilandenrijk, maar het is ook een integraal deel van Europa. Onderhandelen is de boodschap, en daar zijn diplomaten voor nodig, geen boekhouders, ministers van financiën of internationale bankdirecteuren.

Een reactie plaatsen