CFD’s

Geld beleggen met Contract For Difference of kortweg CDF’s wordt nu ook bij ons erg populair. Deze manier van beleggen geeft nu ook de beginnende belegger de gelegenheid om met een bescheiden inzet winst, en soms zelf hoge winsten, te boeken. Hoe beleg je als kleine belegger je geld in CDF’s en wat zijn de verschillende mogelijkheden?

Beleggen in CDF’s is er voor iedereen

In tegenstelling met vele andere beleggingsvormen, is beleggen met behulp van CFD’s erg eenvoudig.
Maar deze manier van beleggen biedt nog meer voordelen:

  • Eenvoudig
  • Gemakkelijk aan te leren
  • Goedkoper dan andere beleggingen
  • Sneller dan beleggen met behulp van een zogenaamde effectenrekening
  • De belegger met CDF’s kan belangrijke posities innemen
  • Brokers bieden je als belegger in CDF’s in vele gevallen een gratis bonus aan
  • Je verliest nooit meer geld dan je hebt ingezet

Wat is beleggen met CDF’s?

Beleggen met CFD’s biedt de beginnende belegger krachtige tools om te beleggen op erg korte termijn. Je handelt daarbij met een zogenaamde hefboom. Daarbij is een bedrag van 10% tot 20% van de onderliggende waarde nodig. Voor beleggen via een index of grondstoffen is dikwijls slechts 0,5% tot 2% nodig.

De nadelen van beleggen met CFD’s

Aan het beleggen met CFD’s zijn ook enkele belangrijke nadelen verbonden. Hoewel je als belegger met CFD’s belangrijke posities kunt innemen, zijn je risico’s ook groter. Die risico’s kun je echter zoveel mogelijk beperken door een stop loss order te gebruiken en zo weinig mogelijk ‘hefboom toe te passen’.

Waarom dan toch beleggen met CFD’s?

De startende belegger moet vooraf de voor- en nadelen van dit systeem goed tegen mekaar afwegen. Toch blijft het voor hem in de meeste gevallen erg aantrekkelijk om te beleggen in CDF’s. Ondanks de nadelen van dit systeem is het veel goedkoper dan het klassieke beleggen. Dankzij de invoering van een hefboom van bijvoorbeeld 1/50, ben je als belegger in CDF’s in staat hoge winsten te boeken met een bescheiden inzet.

Hoe werkt beleggen in CFD’s?

Heb je nog nooit belegd in CFD’s? Dan lijkt dit bij je eerste kennismaking wellicht ingewikkeld, maar eens de basisprincipes onder de knie is het veel eenvoudiger dan beleggen bij een vermogensbank. Beleggen met CFD’s is niet vergelijkbaar met het beleggen in aandelen of valuta’s. Bij het beleggen in CFD’s sluit je een contract met een broker om een effect te kopen of te verkopen. De broker beperkt zijn risico zoveel mogelijk door het aannemen van een tegenstrijdige positie. In het vakjargon noemt men dit Hedgen. Hij doet dat alleen als jij dit ook doet. Op die manier is het risico voor de broker verwaarloosbaar. Hij verliest dus zelden of nooit.

Je bent nooit de eigenaar

Met het beleggen in CDF’s ben je nooit de eigenaar van het effect. Dat is zonder twijfel een niet te onderschatten voordeel. Zo zijn de kosten die aan een transactie verbonden zijn opvallend laag. Je winst of verlies wordt uiteindelijk bepaald door het koersverschil.

Geen einddatum

Bij het beleggen in CFD’s hanteert men geen eind- of verloopdatum. De positie pas sluit pas op het moment dat de belegger dit bekendmaakt. Het prijsverschil tussen aan- en verkoop bepaalt winst of verlies.

Beleggen in CFD’s met een hefboom

Bij beleggen in CFD’s kun je gebruik maken van een zogenaamde hefboom. Die wordt steeds weergegeven als een verhoudingsgetal, bijvoorbeeld 1:50. Dit wil zeggen dat je met een bedrag van 1000 euro tot maximaal 50000 euro kunt beleggen. Op die manier kun je dus meer effecten aan je beleggingsportefeuille toevoegen.

Hoe werkt zo’n hefboom bij het beleggen in CFD’s?

Je kunt zo’n hefboom in het beleggen met CFD’s het best vergelijken met een lening die je afsluit. Het is immers de broker die een groot deel van de positie en het verschil tussen de openings- en sluitingskoers verrekent met je saldo. De broker regelt dus zowel de aankoop als de verkoop.

Een hoge hefboom

Je hebt er als belegger in CFD’s voordeel bij een hoge hefboom. Met een bescheiden inzet kun je dan toch hogere winsten boeken. Aan zo’n hoge hefboom zijn uiteraard ook risico’s verbonden. Iedere euro koersdaling brengt met een groter verlies met zich mee. Dus hoe hoger je hefboom, hoe hoger ook je eventueel verlies kan oplopen.

Waarom beleggen met een demo?

Besluit je voor de eerste keer te beleggen met CFD’s? Probeer dan te starten met een demo account, dat beperkt je risico’s zoveel mogelijk. In de meeste gevallen moet je bij het openen van zo’n demo account alleen een mailadres en wachtwoord opgeven. Eens je demo account goedgekeurd, krijg je een fictief bedrag ter beschikking. Daar kun je dan mee beleggen. Heb je het beleggen met CFD’s onder de knie, dan kun je dit demo account eenvoudig omzetten naar een echt account. De meeste brokers geven je daarbij een gratis stortingsbonus. Die kan bij sommige brokers oplopen tot 30% van je storting.

Long en short gaan

Bij het beleggen in je ‘favoriete’ effect(en) via CFD’s kan je een positie openen. Je kunt daarbij long en short gaan. Wanneer je long koopt maak je winst wanneer de waarde van het effect stijgt. Je verliest aan je belegging van zodra de koers van je effect daalt. Wanneer je short verkoopt verdien je geld als de koers daalt en verlies je als deze stijgt. Bij een belegging moet je steeds het bedrag opgegeven waarmee je een effect wilt kopen. Het is daarbij sterk aangeraden om een zogenaamde take profit en stop loss vast te leggen. Zo kun je je verliezen beperken en winsten vastleggen.

Open positie beheren

Bij een open positie is zowel je winst als je verlies duidelijk zichtbaar. Een positie kun je ieder moment eenvoudig sluiten. Je kunt daarbij ook steeds je take profit of stop aanpassen.